Användning av produkterna

HELFART

VANLIGA FRÅGOR:
 • Kan jag dricka kaffe under min helfart?
  Svar: Ja! Tänk på att inte tillsätta mjölk eller socker.
 • Kan jag ha mjölk i kaffet/teet?
  Svar: Nej! Det tillför extra kalorier. 

 • Kan jag dricka te?
  Svar: Ja, det kan du!

 • Kan jag dricka bubbelvatten?
  Svar: Ja, det går bra! Tänk på att det innehåller salt så begränsa intaget till 1 glas per dag. Var vaksam, drick inte bubbelvatten som innehåller några kalorier!
 • Kan jag tugga tuggummi?
  Svar: Nej, detta gör att du går ur ketonfasen.

 • Kan jag gå över på vanlig kost direkt efter helfarten?
  Svar: Läs under "upptrappning" som du hittar längre ner på sidan. 

Vid Helfart äter du 3 måltider VLCD per dag. Du får i dig 550 kcal/dag och alla nödvändiga vitaminer och mineraler i rätt balans. Efter 2-3 dygn bildas ketoner som hjälper och skyddar kroppen och ser till att hjärnan får energi. Livsmedelsverket påpekar vikten av ett tillräckligt dagligt vätskeintag i samband med VLCD.

För att må bra när du äter helfart, ”den snabba vägen” är det viktigt att du dricker ordentligt med vatten. Vätskebehovet varierar från person till person och från dag till dag beroende på aktivitet och situation, som ett riktmått bör en normalstor vuxen person dricka ca 2 liter vatten/dag. Intaget av vatten bör vara väl fördelat under dygnet.

I vissa fall och i vissa situationer kan man dock behöva dricka mer. Under fysisk träning exempelvis ökar vätske- och saltförlusterna ytterligare. Detta kan med fördel kom- penseras med mineralvatten som, förutom vatten, innehåller salter.

VLCD är en Very Low Calorie Diet som tagits fram av de främsta specialisterna på marknaden och är utformad för att säkerställa en så effektiv och okomplicerad medicinskt säker viktminskning som möjligt.

VLCD måltider innehåller de vitaminer och mineraler kroppen behöver och fungerar som mat i koncentrerad form. Den följer Livsmedelsverkets och EU:s normer för komplett kostersättning vid viktkontroll.

VLCD-produkter är idag erkända och effektiva metoder för viktminskning. Mängder av forskning som bedrivits sedan 60-talet och framåt verierar säkerheten och effektiviteten vid rätt användning.

 

HELFART FÖR ALLA?

Är du frisk och mår bra kan du med fördel välja VLCD Helfart, den effektivaste vägen, så kan du snabbare lägga mer tid på att träna på din nya vardag. Vid mer än tre veckors Helfart kontakta din läkare.

Är du under 18 år, gravid, ammar, har ätstörningar, är sjuk eller äldre kan du äta VLCD i kombination med mat som ett kosttillskott. Helfart är inget alternativ. Äter du mediciner ska du tala med din läkare och din PT tränare om vilket kostupplägg du kan välja. Står du under behandling av läkare rekommenderar vi dig att du under din helfartsperiod håller kontinuerlig kontakt med denne för att följande förbättrade värdena och för att läkaren eventuellt kan behöva ändra dina mediciner efter hand.

HUR KAN DU MÅ SÅ BRA MED SÅ LITE MAT?
Svaret är ketoner som bildas vid nedbrytning av fett när musklernasglykendepåer är tömda.

Ketoner är en nedbrytningsprodukt av fett. Ketoner skyddar muskelcellerna vid en viktreducering. Ketonerna ger dig dessutom ökad känsla av pigghet och dämpar hunger känslorna. Detta inträder efter ca 3-4 dygn.

Den milda ketosen vid en viktreducering med VLCD helfart kan INTE jämföras med det sjukliga tillstånd som kan uppträda vid en diabetessjukdom. Vid en säker viktminskning med VLCD helfart är ketoner ett tecken på att du kommit in i en maximal fettförbränning.

Ketoner ska inte förekomma hos friska personer som äter vanlig kost. Då är det ett tecken på sjuklig nedbrytning och bör utredas av läkare.

VARFÖR SKALL DU INTE ÄTA NÅGOT ANNAT NÄR DU ÄTER HELFART?
I VLCD måltider finns exakt den mängd näring som behövs för att komma in i en maximal fettförbränning. Därför ska kostintaget inte vara något annat än VLCD, tre måltider per dag. Den minsta sockerfria tablett eller morotsbit utöver tre måltider VLCD kan störa den maximala fettförbränningen och gör att du går ur ketonfasen. Viktminskningen går långsammare och kroppen missar den positiva effekten av ketonerna. Du blir trött och hungrig och får inte den skyddande effekten på muskelmassan som du annars skulle få. Det märks tydligt när kroppen går ur ketonfasen. Det är viktigt att du lyssnar på kroppens signaler och lära dig hur din kropp fungerar.

HUR TILLREDER JAG MIN VLCD MÅLTID?
Vispa eller blanda din VLCD med mixerstav, visp eller shaker i 1-2 dl kallt vatten. Blanda därefter i ytterligare 1-2 dl varmt eller kallt vatten. Ju mindre vätska desto mer smak. Rör om och ät din måltid inom 10 minuter för vitaminernas skull.

VARIERA DIN VLCD SHAKE SÅ HÄR:
VLCD Helfart:
Droppa i några droppar pepparmintessens i chokladen. Droppa i ngr droppar arraksessens i chokladen. Droppa i 1 tsk pressad citron. Blanda hälften choklad och hälften jordgubb, krydda med kanel. Blanda ut chokladen med 1 dl varmt kaffe. Krydda sopporna med 1 tsk färska kryddor, ett stänk vitlökspulver, ingefärapulver osv. Undvik salt och färdiga kryddblandningar, de innehåller ofta kolhydrater. Chokladmousse/Jordgubbsparfait: Blanda med lite mindre mängd vätska, ställ in i frysen i 45 minuter.

Middag hos vänner!
Berätta i förväg hur du äter. Fråga om det är OK att de umgås med dig trots att du inte äter samma mat som dem. Det går att be om att få slippa att bli hela kvällens samtalsämne. Du kommer att väcka många funderingar och beundran över din starka fokusering på målet. Tips! Dela upp din VLCD under dagen genom att äta ½ portion 4 ggr under dagen. Ta med dig de två halva portionerna som är kvar och ät en till maten och en till desserten. Be om en egen tillbringare med vatten.

Hur går det med magen?
VLCD innehåller bra fi brer som håller igång magen och bra fettsyror som smörjer avföringen. Det bildas givetvis inte lika mycket slaggprodukter under Helfart så avföringsmängden minskar helt naturligt. Får du ändå problem med magen är det viktigt att du ser till att dricka rikligt med vatten och äta bra fettsyror som Omega 3,6,9, ät 2 tsk -1 msk om dagen för att få en bra konsistens på avföringen. Behöver du smörja avföringen mer kan du äta 1-2 msk Omegaolja per dag i tillägg. För att hjälpa tarmen att rensa ut slaggprodukterna ät 1 msk psylliumfröskal i samband med en eller fl era måltider. Drick då minst ett glas vatten före och ett glas efter måltiden. Tänk på att fysisk rörelse håller igång din fettförbränning och hjälper tarmarnas aktivitet.

Här kan du läsa vad som händer i kroppen dag för dag vid Helfart

Så här fungerar det hos de allra flesta:

Dag 1. För att få en långvarig glädje av din viktminskning, ställ in hjärnan på din målbild. Dagen går utan problem. Det är först mot kvällen som du kan känna dig hungrig.

Ät 2 tsk - 1 msk Omega 3,6,9 olja/dag för att underlätta fettförbränningen och smörja avföringen, och ät gärna psylliumfröskal tillsammans med vatten för mättnaden och för att hålla igång magen. Det är möjligt att det tar emot lite, men ge kroppen en chans att ställa om sig! Kom ihåg att dricka. Vatten är viktigt för att du skall må bra. Första dagen är avklarad. Ge dig själv beröm, det är du värd. Inrikta dig på det du vill uppnå istället för det du vill undvika

Dag 2. De första dagarna under en viktminskning använder kroppen de energilager som finns i muskler och lever. Dessa energilager kallas för glykogendepåer och består av socker (glykogen). Glykogendepåerna töms innan fettet börjar förbrännas i din kropp.

Hungerkänslan kan komma och gå. Drick vatten, väl fördelat över dygnet, och tänk på att all den näring din kropp behöver tillförs genom att du äter VLCD 3 gånger per dag. Tänk långsiktigt. Du klarar att gå ner i vikt. Ta din dagliga promenad.

Dag 3. Du har redan minskat i vikt. Dina glykogendepåer håller nu på att tömmas. De väger ung. ½ kg och binder ca tre gånger sin egen vikt i vätska, som nu lämnar kroppen. Det är detta som förklarar de första dagarnas snabba viktminskning. Nu behöver du hjälpa kroppen med vätskebalansen, som i vanliga fall sköts av glykogendepåerna. Se till att du får i dig tillräckligt med vatten så mår du bättre.

Hitta din egen optimala nivå. Om du mår dåligt och sviktar lite: Rör på dig! Det hjälper kroppen att tömma glykogenlagret och hålla igång blodcirkulationen. Håll ut! Detta är oftast det tuffaste dygnet. Tänk på att du mår bättre så fort glykogendepåerna är tömda och kroppen börjar ta av fettet. Om du äter något nu så fyller du på glykogenlagren och drar ut på tiden fram till maximal fettförbränning. Arbeta istället på att göra din målbild levande. Upplev hur bra du mår när du nått ditt mål.

Dag 4. Nu börjar det hända saker i kroppen! Glykogenlagren är i stort sett tömda och kroppen börjar hämta all sin energi från kroppens fettdepåer. Nu börjar du må allt bättre, även om det kommer stunder av trötthet. Varva dagen med att fokusera på ditt resultat och ta promenader. Det tanken kan skapa och tro på, kan uppnås. Ge dig själv de tankar du behöver för att lyckas.

Dag 5. Mer än halva veckan har nu gått och du har klarat de första tuffa dagarna. Från och med nu hämtar kroppen sin energi från fettdepåerna. Att fettförbränningen skjuter fart kan du själv märka på andedräkten och svetten som ändrar doft. Det går också att mäta ketoner, som är nedbrytningsprodukterna av fettet i urinen. Du märker också att du blir piggare. Du får en känsla av välbefinnande och

lätthet i kroppen och att hungerkänslorna minskar. Nu när kilona rasar och du har allt lättare att röra på dig, kan du använda den ökade energin för höja intensiteten när du tränar.

Dag 6. Nu är det full fart på fettförbränningen i kroppen. Ketonerna håller hungern borta. VLCD ger dig protein, kolhydrater, fettsyror, vitaminer, mineraler och antidoxidanter. Dessa ser till att kroppens organ får det dagliga behovet av näring och att kroppen producerar en lagom mängd ketoner. Nu stiger humöret och du känner verkligen att du går ner i vikt. Då du nu minskat intaget av mat minskar också slaggprodukterna och toalettbesöken blir färre. Tänk på att fortsätta att dricka ordentligt tillsammans med psylliumfröskal och Omega olja för att hålla magen igång. 

Dag 7. Ett stort grattis! Du har bevisat för dig själv att du är stark i tanken och din motivation kommer nu att hjälpa dig igenom resterande dagar.

Upptrappning från Helfart:

Det är tiden efter Helfart som är den viktigaste. Att återgå till att äta som du gjort tidigare, är att spoliera all den möda du lagt ner på din viktnedgång. Fortsätt att äta 3 måltider VLCD om dagen med tillägg av lite mat. Öka måltiderna successivt upp till ca 350 kcal.

Börja med portioner av ett kaffefats storlek, öka till en assiett och gå sedan upp till en hel tallrik. Vid för snabb upptrappning finns en liten risk för tarmvred. Däremot är det viktigt att du redan nu börjar äta fem till sex måltider per dag. 

Dag 1:
Frukost
Alt 1:

 • 1 hackat kokt ägg blandat med
 • 2 msk Keso
 • ½ tsk Psylliumfröskal

Tips: Klipp gärna i persilja, gräslök och annat kryddgrönt och sallad Blanda i 1 tsk lax-, stenbits- eller löjrom

Alt 2:

 • 1 dl lättkvarg naturell
 • ½ dl osötade blåbär eller hallon
 • ½ tsk Psylliumfröskal

Mellanmål
VLCD shake/soppa/bars

Lunch

 • Ett kaffefat med hälften proteinvara och hälften vattenrika grönsaker Måltidsförslag: 50 gr kokt fisk
 • Halva kaffefatet med vattenrika grönsaker
 • Omega 3,6,9 olja 


Mellanmål
1 VLCD shake/soppa/bars

Middag

 • Ett kaffefat med hälften proteinvara och hälften vattenrika grönsaker Måltidsförslag: 50 gr kycklingfilé
 • Halva kaffefatet med vattenrika grönsaker
 • 1 tsk Omega 3,6 och 9 olja 


Kvällsmål
1 VLCD shake/soppa/bars

Dag 2-3
Lika som dag ett. Öka nu portionerna till en assietts storlek. Proteinvaran ökas till 80 gr eller 1,5 dl keso eller lättkvarg naturell.

Dag 4–7
Öka successivt upp till normal storlek på din tallrik, lägg till varma grönsaker (börja med kokt broccoli) och 1 msk Omega 3,6,9 olja per måltid.

Dag 8 och framåt så länge du vill fortsätta gå på Halvfart.
Nu gäller det att hålla igång din fettförbränning på ett bra sätt. Du har en vecka på dig att successivt öka intaget av mat upp till ca 1400 kcal/dag. Din Weight Trainer PT hjälper dig att anpassa kaloriintaget till en optimal nivå för att du ska kunna träna bra, att hjärnan ska fungera och fatta bra beslut och du ändå kan fortsätta att gå ner i vikt.

Du fortsätter då med Halvfart LCHP / Foodbox eller jämvikt om du nått din målvikt. Därefter hjälper din PT dig att forma den tallrik du behöver för att bibehålla ditt resultat.

Den relativt låga kolhydratnivån (utan snabba kolhydrater) gör att glykogenlagret, som binder 2 kg vätska, fyller på sig så sakta att du inte märker det på vågen, då du fortsätter att gå ner i fett. Vanligt är att vågen står stilla under upptrappningen, trots att du egentligen går ner i fett och ökar på med vätska. Däremot kommer du att känna hur kroppen fortsätter att dra ihop sig och hur midjemåttet minskar.